• Interiøret «støvsuges» for avgasser under forskjellige temperaturer for å avsløre hvilke gasser materialene avgir. Duften av nybil er også lukten av sterke kjemikalier.

    FOTO: ECOLOGY CENTER

Dette er de giftigste bilene

Lukten av ny bil er lukten av gift.

Interiøret i en bil består av en mengde forskjellige materialer, og langt fra alle er spesielt helsefremmende.

Den amerikanske miljøorganisasjonen Ecology Center har laget en egen nettside der de avslører hvilke stoffer som finnes i gjenstander som leker, klær, og nå også interiøret i 200 biler.

- Undersøkelser viser at interiøret i en bil er en cocktail av giftige kjemikalier som avgir gasser i små og trange rom, sier forskningssjef Jeff Gearhart ved Ecology Center.

 

Ikke strengt regulert

Forbrukerne vet ikke hvilken fare de utsetter seg for ved å puste inn disse gassene, mener miljøforskerne. Noe av årsaken er at bruken av kjemikalier i bilens interiør ikke er spesielt strengt regulert.

Les også

Kollisjonspute kan bli dødsfelle

Derfor tilbakekaller Volvo 100.000 biler.

 

- Hensikten med våre tester og publisering av resultatene er å opplyse forbrukerne og oppmuntre produsentene til å bruke alternative materialer i bilene, sier Jeff Gearhart.

Ecology Center har tatt prøver av ratt, dashbord, armlener og seter, og kjemikaliene som er brukt i produksjonen av disse delene er det som gir kupeen den karakteristiske lukten av ny bil.

 

Toyota og Honda på topp

Fjorårets modell av Mitsubishi Outlander havner på jumboplass med et høyt utslipp av farlige gasser i kupeen. Den beste i klassen er Honda Civic i 2012-modell. Også Toyota Prius havner høyt. Mini Cooper Clubman må ta til takke med å stå på listen over de ti verste.

Listen viser at det er store forskjeller i utslipp blant forskjellige modeller fra samme produsent. Nissan er for eksempel på både verstinglisten og listen over de beste.

Listen tar for seg biler solgt på det amerikanske markedet, men mange av modellene er å finne over hele verden. Du kan laste ned hele listen her.

 

Som en kjemisk reaktor

Ecology Center påpeker at et bilinteriør blir utsatt for store temperaturforskjeller og er et lukket og trangt rom. Er det 25 varmegrader ute, kan det fort bli 50 grader i kupeen, og materialene i bilen reagerer annerledes på så høye temperaturer og avgir mer gift. Nedbrytingen går nemlig raskere i såpass tøft klima.

Les også

Elbilen som ikke går tom for strøm

Med Opel Ampera kan du kjøre så langt du vil.

 

- Bilkupeen blir nærmest som en kjemisk reaktor og et av de verste stedene vi tilbringer tid i, hevder Jeff Gearhart. En gjennomsnittlig amerikaner sitter i bilen halvannen time daglig.

De verste materialene i bilkupeen er materialer som inneholder bromerte flammehemmere, klorholdige plastmaterialer slik som PVC og bly.

Slike materialer er både kreftfremkallende og kan gi allergier og til og med fødselsdefekter.

 

Lukk opp vinduene

Hva skal man gjøre for å unngå så mye som mulig av avgasser fra bilkupeen?

Jo, Jeff Gearhart mener det er lurt å lufte kupeen ofte, og gjerne rett før bilturen. I tillegg kan man bruke en reflektor eller skjerm innenfor frontruten når bilen står parkert. Dette gjør at kupeen ikke blir fullt så varm.

Men Ecology Center oppfordrer også bilistene til å velge biler som bruker minst mulig farlige materialer og kjemikalier, og snakke med bilforhandleren sin for å utøve litt forbrukermakt på grasrotnivå.

Og kanskje er det forbrukermakten som har gjort at stadig flere bilprodusenter dropper bruk av PVC i interiøret.

I 2006 hadde alle biler innslag av PVC. I dag har de beste bilene i klassen fjernet all PVC, og flere kommer etter. Også bromerte flammehemmere er på sterk retur, selv om mange bilprodusenter har et stykke igjen.

Faktaboks

De ti verste og ti beste

De ti bilene med minst giftig interiør:

2012 Honda Civic

2011 Toyota Prius

2011 Honda CR-Z

2011 Nissan Cube

2012 Acura RDX

2012 Acura ZDX

2012 Audi S5

2011 Smart Coupe

2011 Toyota Venza

2011 Smart Passion

 

De ti bilene med mest giftig interiør:

2012 Mini Cooper S Clubman

2012 Volkswagen Eos

2011 Kia Sportage

2011 Chevy Aveo

2012 Hyundai Accent

2011 Mazda CX-7

2011 Nissan Versa

2011 Kia Soul

2011 Chrysler 200 SC

2011 Mitsubishi Outlander Sport

 

(Kilde: Ecology Center, USA. Oversikten viser biler fra det nordamerikanske markedet. Noen av dem selges ikke i Europa)