• Jeep Grand Cherokee har både fremragende og mer tvilsomme sider. Slikt blir det interessante tester av.

    FOTO: STÅLE FRYDENLUND (ALLE)

  • Jeep Grand Cherokee er utvilsomt en særegen SUV, med helt klare positive og negative egenskaper. Derfor går den ut av vår test med et gjennomsnitt på 4,0.
BIL / Jeep Grand Cherokee 3,0 CRD Overland

Dette er ikke bare en kjip Jeep

Men Grand Cherokee er definitivt både hummer og kanari.

Merke/modellJeep Grand Cherokee 3,0 CRD Overland
Pris 869.900 kroner
Motorstyrke 190 HK v/3600 o/min
Dreiemoment 440 Nm v/1600 o/min
Drivstoff Diesel
Gir 5-trinns automat
Toppfart 191 km/t
0-100 km/t 10,2 sek
Lengde 4,82 m
Bredde 1,94 m
Egenvekt 2272 kg
Bagasjerom 782-1554 l (oppgitt)
Forbruk 0,83 l/mil (blandet)
Co2-utslipp 218 g/km

lukk

Fakta

Foruten sitt barske SUV-utseende, mener Grand Cherokee alvor også utenfor landeveien. Bilen er dermed noe mer enn bare en SUV-posør. En generelt løftet kvalitetsfølelse i interiøret trekker også opp inntrykket. Med tanke på utstyrsnivået, er prisen heller ikke helt på vidvanke.

lukk

Pluss

190 hestekrefter er ikke mer enn tilstrekkelig når 2,3 tonn bil skal flyttes. Plastdeksler inne i bilen som vibrerer i takt med motor eller musikk, er derimot bare irriterende. Dessuten oppleves bagasjeplassen - i praksis - ikke i nærheten av de 782 literne som oppgis. Vi noterer dessuten at modellen vurderes å ha sviktende sikkerhet på flere områder.

lukk

Minus
Merke/modellJeep Grand Cherokee 3,0 CRD Overland
Motor/girkasse 4
Komfort 4
Kjøreglede 4
Sikkerhet 3
Interiør 5
Eksteriør 5
Økonomi 4
Miljø 3
Karakter 4,0

lukk

Karakter

Sjelden har en test avdekket større sprik mellom fortrinn og ulemper.

Vi snakker om en bilmodell som etterhvert er blitt en sjeldenhet på det norske markedet.

Et søk på nettet forteller at det finnes en god del Grand Cherokee-biler på norske skilter. Brorparten av dem var nye på 90-tallet, mens det er solgt svært få de siste årene.

En ny importør forsøker nå å børste det norske støvet av Grand Cherokee og øvrige Jeep-modeller.

Vi har sett nærmere på den - ytre sett - kraftfulle amerikaneren.

 

Følg oss på Facebook!

 

Mye bagasjeplass?

4,82 meter lengde og 1,94 meter i bredden skulle tilsi at det blir romslig innvendig i Grand Cherokee.

Konklusjonen er likevel at den ikke er like rommelig som den er tung; snaue 2,3 tonn.

Oppgitt bagasjeromvolum er 782 liter, men store deler skrelles bort av det fyldige hjulet i reservehjulsbrønnen.

Les også

Her er Opels nye romskip for storfamilien

Men fikk vi inn denne senga da vi testet nye Zafira?

 

Resultatet er et relativt flatt bagasjerom, som blir enda flatere av at bagasjetrekket har en ganske lav innfesting.

At bagasjerommet i en slik SUV oppleves som snaut målt mot bilstørrelsen, er imidlertid ikke særegent for amerikaneren.

Fem personer sitter bra i bilen - dersom de ikke har overpakket for helgeturen.

 

Innvendig kvalitetsløft

Forsetene har ikke den typiske amerikanske sofapolstringen, men mer definerte former. Det betyr at både sittestilling og -komfort er godkjent.

De samme setene har forøvrig elektrisk justering. Her finner vi et vell av justeringsmuligheter og en setestørrelse som takler brede bakender.

Vi noterer også at Jeep-setene automatisk går bakover et hakk og rattet trekkes inn mot dashbordet når bilen stanses eller låses opp, nettopp for å sikre at de største og minst mobile førerne klarer å flytte på seg.

Baksetet er heller ikke verst. Seteryggen kan tilpasses individuelt, og legges et godt stykke bakover om man ønsker det, vel å merke dersom det ikke stoppes av bagasje.

Når vi faktisk ender opp med å gi en femmer for interiøret, er det aller mest på grunn av det opplevde løftet i kvalitetsfølelsen. Amerikansk var tidligere ensbetydende med plastikk i hauger og lass, men nå er det hele homogenisert en smule med litt skinn her og der - som i dashbordet.

I sum gir det en tiltalende kupé, selv om vi fortsatt synes det er vanskelig å svelge den monumentale plastikkmidtkonsollen.

 

Grei SUV-komfort

Jevnt over leverer Grand Cherokee fin kjørekomfort, men testbilen klarer ikke løpe fra det faktum at den er tung.

Tyngden gjør at det er valgt et stramt fjæringsoppsett. Dermed rister det betydelig over brå, tverrgående ujevnheter, mens de større og jevne ujevnhetene svelges brukbart unna av de store hjulene.

Til tross for stivheten, er det imidlertid ikke typisk kjøreglede som gjelder. Til det er Grand Cherokee for tung. Vår erfaring er at bilen fungerer best rett frem på motor- og landevei, i tillegg til at fremkommeligheten i krevende terreng er god.

Les også

Denne flerbruksbilen gliser

Men Mazda 5 sjarmerer ikke så mange likevel.

 

Servostyringen er elektrohydraulisk, men er likevel satt opp for å være litt doven i responsen. Det kan også forstås ut fra tyngdeperspektivet, men betyr at avstanden ned til veibanen føles enda litt lengre enn den er.

Dieselmotoren opptrer dessuten svært kultivert, og det slipper lite ufiltrert motorstøy gjennom torpedoveggen.

Men, og det irriterer: Både når motoren opererte på lave turtall og ved bruk av det kraftfulle stereoanlegget opplevde vi vibrasjoner i plastdeksler inne i bilen.

Det holder ikke mål, og burde vært svært enkelt å rydde av veien.

 

Kun tilstrekkelig kraft

Den tre liter store V6-turbodieselmotoren er trimmet ned til 190 hestekrefter.

I utgangspunktet høres det litt skralt ut i en så tung bil, men erfaringen gjennom testens rundt 50 mil er at det duger.

Det til tross for at heller ikke dreiemomentet er mer imponerende enn 440 newtonmeter; riktignok fra lave 1600 omdreininger.

Med tanke på at den maksede versjonen med 240 hestekrefter koster 100.000 kroner ekstra, blir det et spørsmål om økonomi - og om man har planer om å trekke tunge tilhengerlass.

Vi er etterhvert blitt vant til at moderne automatgirkasser har seks trinn. Det har ikke Grand Cherokee, men utvekslingen mellom de fem girene står likevel greit til motoren. Opp- og nedgiringer skjer stort sett der de bør. I tillegg kan girkassen overstyres manuelt etter ønske.

Jeep oppgir et blandet drivstofforbruk på 0,83 liter pr. mil. Kjørecomputeren fortalte om et testforbruk på 0,99, mens det faktiske forbruket - over hele testperioden - viste seg å være 1,05.

Det er altså en viss forskjell på teori og praksis også her.

 

God fremkommelighet

Jeeps såkalte Quadra Drive-firehjulstrekksystem er bygd opp rundt en elektronisk slippdifferensial på mellomakselen. Den sørger for individuell fordeling av kraft til hjulene som har best grep.

Vi satte testbilen på flere tøffe motbakkeprøver, på glatt føre. I tillegg ble bilen kjørt i dyp snø. Etterpå var det enkelt å konkludere med at Grand Cherokee ikke lar seg stoppe så lett.

Les også

Her er en ny og sterkt forbedret Audi A6

Det viktigste er gjemt under skallet.

 

Da det virkelig ble trøbbel, var det likevel greit å ha tilgang til lavserie.

Luftfjæringen er regulerbar, og betyr at bilens normale bakkeklaring på 21,8 centimeter kan økes til 27. Jeep oppgir dessuten selv at bilen skal kunne vade i opptil en halvmeter dypt vann.

Fjæringsoppsettet har dessuten  egne modi for kjøring både på stein og i gjørme.

 

Tvilsom sikkerhet

De fleste vil nok tenke at en så stor bil er som en uinntagelig festning. Men slik er det ikke i Grand Cherokees tilfelle, om vi legger fjorårets kollisjonstest hos EuroNCAP til grunn.

Jeep måtte innse at bilen ikke fikk de påkrevde fem stjernene, men fire. En av årsakene var at skinnen under førersetet nesten brakk i to deler, trolig forårsaket av påkjenningene setebeltet ble utsatt for. Konsekvensen ble at krasjdukken beveget seg lengre frem, og bunnet kollisjonsputen - som skal ha hatt for lavt trykk.

Produsenten varslet at de vil se nærmere på problemet, men opplyste også at det ikke er planer om å gjøre noe med dagens modell.

I tillegg mener EuroNCAP at dashbordet kan bety fare for skade på knær og lårben. På plussiden fikk Grand Cherokee maks score i sidekollisjonen, men slet med brystbeskyttelsen i den krevende stolpetesten. Selv om modellen har aktive nakkestøtter, ble beskyttelsen mot nakkeskader ved påkjørsel bakfra vurdert som marginal.

Heller ikke sikkerheten for barn eller fotgjengere kom bra fra det, mens mengden sikkerhetsutstyr fikk godkjent.

EuroNCAP-detaljene finner du her

 

Her er konkurentene

Markedet for store SUV-er er ikke veldig stort. Konkurrentbildet blir, etter vår mening, tredelt. Prisspennet for normalversjoner ligger fra omtrent 750.000 til 1,5 millioner kroner

På den ene siden finner vi de tyske BMW X5, Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg, Mercedes ML-klasse og Audi Q7.

Japanske Lexus RX450h og den aldrende svensken Volvo XC90 er like selvsagte. De fleste av disse er mer polerte og mindre offroad-pregede enn Grand Cherokee.

I midten finner vi Land Rover Range Rover, som i likhet med amerikaneren har klare ambisjoner i terrenget.

Til slutt finner vi grovere arbeidshester som Toyota Landcruiser, Mitsubishi Pajero og Nissan Pathfinder.

 

Verdt prisen?

Man bør ha i mente at dette er en ganske rimelig bil på det amerikanske markedet. Med norske avgifter på toppen, forventer nok mange en bil som er enda mer velutstyrt og som i alle fall ikke har interiør med plastfaktor.

Jeep skal ha for det skinntrukne dashbordet, men både midtkonsollen i plast og endel andre detaljer er fortsatt, lik det eller ei, «typisk amerikansk».

Les også

Denne hybriden plugges i stikkontakten

Vi har testet ny Prototyp-Prius.

 

Likevel er de 870.000 kronene som forlanges for toppmodellen ikke komplett galskap. Her er det uvanlig mye utstyr, og vi snakker ikke om typiske amerikanske billigopplegg.

Blant stoppunktene er adaptiv cruisekontroll, blindsonevarsling, fin navigasjonsenhet, ryggekamera, blåtanntilkobling, elektrisk justerbare seter og - kuriøst nok - oppvarmet ratt.

Smørbrødlisten man kan velge fra er dessuten vesentlig enklere enn typiske tyske.

Merk at modellen ikke blir tilgjengelig som varebil, med hyggeligere avgifter. Importøren opplyser at den såkalte statskassa gikk inn, men tilpasningene som måtte til falt særdeles uheldig ut på grunn av den skrånende bakdøren.

Sjekk heftelser

Sjekk EU-controll