• Våren er godt i gang, men fortsatt lurer store isklumper under veidekket. De vil ikke tine uten videre, noe som gjør at veien sprekker og bulker seg.

    FOTO: STEIN J. BJØRGE

Hvorfor blir veiene humpete om våren?

Synderen ligger langt under bakken.

Telehiv. Du har sikkert registrert skiltet, men rekker ikke reagere før bilen gjør et byks over en skikkelig hevelse i veien.

Hva er årsaken til at veien skrukker seg til større og mindre hevelser når vårblomstene titter frem?

Det er ikke nedbør som trenger inn i veibanen og fryser til is som er det største problemet. Den store synderen er nemlig grunnvannet.

 

Suger opp grunnvannet

I løpet av høsten og vinteren trenger selvsagt nedbør ned i hulrom og sprekker og fryser etterhvert til is under asfalten. Dette er mindre problematisk.

Les også

Mødre frykter trafikkulykker mest

Foreldre engstelige når barna kjører bil alene.

 

Men når «sålen» fryser til, trekker den også til seg vann fra grunnvannsspeilet dypt under asfalten. Dette vannet suges altså opp fra sin frostfrie tilværelse og forbi den såkalte frysefronten, grensen mellom frost og frostfritt.

Dermed fryser grunnvannet til isklumper på rundt noen centimeter i størrelse under asfaltdekket.

 

Merkes først om våren

Prosessen skjer altså mens det er kuldegrader, men det merker bilistene ikke så mye til.

Det er først når varmegradene kommer at telehivet gir seg skikkelig utslag. Da har isklumpene rukket å bli store og de tiner ikke uten videre.

Les også

Gamle sommerdekk er lov, men farlige

Vannplaner lettere og bremser dårligere.

 

Rundt isklumpene i den såkalte veikroppen tiner imidlertid frosten fort, og faller nærmest sammen rundt de røslige isklumpene. Resultatet er sprekker og humper.

Etterhvert tier også isklumpene, og veien normaliserer seg. Men skadene kan være store etter vårens herjinger.

 

Skal bygge tykkere veier

Statens vegvesen har selv forsket på hvordan man kan unngå frostskader på veiene. I dag sier statistikken at de fleste nyere veier klarer seg ni av ti vintre.

Den tiende vinteren sniker kulden seg statistisk ned i undergrunn som er utsatt for frost, og skaper telehiv. Men dette skaper som regel ikke de store ulempene for bilistene på forholdsvis nye veier.

Ekspertrapporten som ble levert i fjor legger imidlertid opp til at fremtidens veier må bygges enda tykkere og mer frostsikre.

Dermed mener man at telehiv ikke skal skje mer enn hvert 50. år.

 

Følg oss på Facebook!

 

Har du opplevd telehiv og ødelagte veier? Hva mener du om standarden på norske veier? Debattér saken!