• En inspektør fra Statens vegvesen hjelper en russevan avgårde etter kontroll. Nå tilbyr trafikkstasjonene gratis russebilkontroller.

    FOTO: HANS O. TORGERSEN

Kontrollerer russebiler helt gratis

Alle endringer på bilen skal sjekkes.

Russetiden står for døren, og i disse dager lanserer mange russ sine «konsepter» på busser og biler.

Men det er like viktig at bilen frakter de håpefulle trygt rundt i russetiden. Derfor tilbyr Statens vegvesen gratis teknisk kontroll fremover.

Er bilen godkjent og uendret fra før, kan sjekken være en ekstra forsikring. Er det gjort tekniske endringer på bilen, må den kontrolleres uansett, påpeker vegvesenet.

 

Trafikksikkerhet

 - Det er viktig for oss i Statens vegvesen at russen bidrar til god trafikksikkerhet den måneden de bruker russebilene. Alle som gjør endringer på bilene sine må få bilen kontrollert og godkjent av oss. Vi vet at russen ofte gjør endringer som vi bør kontrollere, sier Jannicke Sjøvold, overingeniør i Statens vegvesen.

Les også

Unngå katta i sekken når du kjøper russebuss

Russebuss-kjøp blir bitter erfaring for altfor mange.

 

Endringer kan være seteplassering, endring av antallet sitteplasser, større forandringer på interiør, innretninger på taket og annet.

Vegvesenet påpeker også at man bør sjekke om bilen er EU-kontrollert. Dette og mange andre nyttige opplysninger om kjøretøyet kan man finne ut ved å laste ned appen «Bil og henger» til iPhone, Android og iPad.

 

Unikt kontrollmerke

Statens vegvesen strekker seg langt for å få russebilene godkjent, og oppfordrer russen til å ta kontakt med nærmeste trafikkstasjon. Enkelte trafikkstasjoner har også mulighet for drop-in og kveldsåpent.

Når russebilen er kontrollert blir den utstyrt med et eget kontrollmerke.

– Og vi bistår med gratis råd til russen, sier Jannicke Sjøvold.

Statens vegvesen har utarbeidet en egen russebrosjyre der du kan finne ut mer om krav til russebiler.

 

Følg oss på Facebook!