• Navigasjon, musikk, underholdning og styring av alle slags funksjoner. Bilteknologien er i en rivende utvikling, og eksperter frykter datahackere skal bli de nye biltyvene.

    FOTO: MAGNE JOHANSEN

Slik kan tyver hacke bilen din

Musikkanlegg og navigasjon er sårbare datamaskiner.

Med enkle trykk på en berøringsskjerm og avanserte fjernkontrollsystemer kan du styre stadig flere funksjoner på bilen din.

Men den omfattende datateknologien ombord har gjort bilen til et attraktivt offer for kriminelle som ikke trenger brekkjern og avbitertang for å stikke av med bilen.

Forskere ved universitetene i San Diego og Washington i USA har klart å komme inn i datahjernen på en bil gjennom underholdningsanlegget.

 

- Helt klart sårbare

Det høres kanskje ut som om det er hentet fra en film, men forskerne fra universitetene fikk tilgang til vitale sikkerhetssystemer bare ved å hacke seg inn gjennom musikk- og navigasjonsanlegget på en moderne bil, skriver Leftlanenews.

Bilprodusentene fremholder at sikkerhetssystemer og underholdningsanlegget ombord i bilen skal være helt adskilte systemer.

Les også

Mobilen er det nye dashbordet i bilen

Start motorvarmeren, lås bilen eller se hvor du har parkert - fra telefonen.

 

Men president Adrian Lund i Insurance Institute for Highway Safety sier til Detroit News at det ikke er sikkert at den rivende utviklingen av datateknologi ombord i moderne biler har tatt høyde for at datahacking også kan skje i en bil.

- Moderne biler er helt klart sårbare, mener Lund.

 

Tyvene er uvørne

Ekspertene er ikke bekymret for at tyver bevisst skal sette bremsesystemene ut av spill eller sende en bil utfor en fjellskrent.

Men for å hacke datamaskinene ombord for å få tilgang til låssystemer og startfunksjon, kan man med litt uvørenhet påvirke viktige sikkerhetsfunksjoner som blant annet bremser.

Stefan Savage fra universitetet i San Diego og Tadayoshi Kohno fra universitetet i Washington satte inn en CD med hackerprogramvare i bilens CD-spiller, og fikk dermed tilgang til bilens vitale sikkerhetsfunksjoner.

 

Mangler kompetanse

U.S. National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) la ned mye ressurser i å finne ut av hvorfor gasspedalen på enkelte modeller av Toyota tilsynelatende hang seg opp.

Les også

Bilen stjålet mens eieren kjøpte kaffe

Mange lar bilen stå ulåst på tomgang. Det kan straffe seg.

 

De uforklarlige hendelsene fikk mye oppmerksomhet, også i Norge, men de amerikanske ekspertene klarte ikke å konkludere. Noe av årsaken er at de mangler kompetanse på den stadig mer avanserte elektronikken ombord i biler.

Nå lanseres stadig flere biler som «connected», altså der internett og skytjenester skal gjøre bilholdet enklere (les vår test av Volvos On Call-system).

Talsmann Lynda Tran i NHTSA slår fast at myndigheter og bilprodusenter må samarbeide om standarder og krav til cybersikkerhet ombord i fremtidens bil, slik at man kommer kriminelle i forkjøpet.