• Xenonlys eller ikke? Er du tålmodig finner du en bruktbil med xenon, og den er neppe mye dyrere enn tilsvarende bil uten. Lysutbyttet er mye større med xenon enn tradisjonelle glødelamper.

    FOTO: MAGNE JOHANSEN

Velg bruktbil med riktige frontlykter

Liten prisforskjell, men stor fordel.

På jakt etter bruktbil? Har du tatt en kikk på hva slags frontlykter bilene har?

Stadig flere biler har xenonlykter, og det blåhvite skarpe lyset gir mye bedre lys enn tradisjonelle glødelamper og er perfekt for skandinaviske forhold med et mørkt vinterhalvår.

Xenon er fortsatt et relativt kostbart ekstrautstyr, men prisforskjellen er svært liten når bilen er brukt. Er du tålmodig kan du altså få en bruktbil med med bedre lys uten å måtte betale dyrt for det.

 

Bedre lys viktig gevinst

Det svenske bladet Motorföraren (pdf) har snakket med bileksperter, og rådene er klare:

Xenon er dyrt når bilen er ny, men prisforskjellen er liten når bilen skal selges brukt. Selvom det er dyrt å skifte en ødelagt xenonpære, er gevinsten med bedre lys viktigere.

Les også

Liten pære, men stor regning

Skift av xenon kan koste deg tusenvis av kroner.

- Xenonpærer gir fra seg dobbelt så mye lys som tradisjonelle glødelamper, og fargetemperaturen er mye nærmere dagslys. Dermed blir mørkekjøringen mindre anstrengende. Reflekser fra skilt synes tidligere, og grantrær er grønne og ikke grå, påpeker lysekspert Erik Rönnblom til Motorföraren.

 

Verkstedjobb

Det er dyrere å skifte en xenonpære, og jobben må for de fleste gjøres på et verksted. Fordelen er at xenonpærene har lang levetid i forhold til vanlige pærer.

Ser du etter bruktbil og har funnet en med xenonlys, kan du sjekke om det er fargeforskjell på lyktene. Er lyset grønnaktig og svakere, synger nok xenonpæren på siste verset.

I tillegg bør du sjekke om mekanikken i lykten fungerer. Mange lyktehus har motorer som gjør at lyset kan tiltes opp og ned. På mange biler gjør lyktene en selvtest i startøyeblikket som avslører om alt virker som det skal eller ikke.

Defekte motorer og annen mekanikk i xenonlykter kan fort bli en kostbar affære.

 

Følg oss på Facebook!